Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

EΚΛΕΙΣΕ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Κύριε Δήμαρχε,
η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολύ βαθιές ιστορικές αναφορές στη χώρα μας αφού είναι η μετεξέλιξη του Κοινοτισμού που κράτησε ζωντανό τον ελληνισμό σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας. Στην εξέλιξή της θεωρήθηκε, όχι άδικα, ότι είναι ένα από τα βάθρα της δημοκρατίας και σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας είναι η πλησιέστερη προς το πολίτη εξουσία και ως εκ τούτου αποτελεί πρότυπο για τους πολίτες. 

Βέβαια η λειτουργία της ως ιμάντα μεταβίβασης των αδιεξόδων της κεντρικής διοίκησης προς τα κάτω καταγράφεται στα αρνητικά της. Ο δημοκρατικός προγραμματισμός, η διαφάνεια στη λειτουργία της και η νομιμότητα των πράξεών της, η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων μέσα στα όρια των συνεργασιών που επιδιώκονται είναι τα χαρακτηριστικά για τα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαφέρει από την αντίστοιχη κεντρική. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι και συγκρουόμενες εξουσίες. 

Η στάση μου από τις εκλογές του 2010 μέχρι και σήμερα είχε ως πλοηγό τις παραπάνω θέσεις. Η δεινή οικονομική θέση του νέου Δήμου Σουφλίου με τα συσσωρευμένα προβλήματα και η κρίση που βιώνει η χώρα και οι πολίτες ήταν επιπλέον στοιχεία που καθόρισαν τη συμπεριφορά και τη δράση μου. 

Στο κλείσιμο δύο χρόνων λειτουργίας του Δήμου Σουφλίου, όπως αυτός προέκυψε με το ευφάνταστο σχέδιο Καλλικράτης, οι διαπιστώσεις δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Συγκεκριμένα:  

Η συνεργασία απαιτεί πρωτίστως ειλικρίνεια μεταξύ των συνεργαζομένων, κάτι που έλειψε όλο αυτό το διάστημα. Θα έλεγα ότι ήταν προσχηματική και ταυτόχρονα σανίδα σωτηρίας. Να θυμίσω την άποψη που εξέφρασα τον Ιούνιο του 2010: «…Η υπαρκτή και αδιαμφισβήτητη οικονομική δυσπραγία του νέου Δήμου Σουφλίου, μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν μπορεί να τη δει, είναι το κυρίαρχο ζήτημα που θα απασχολήσει την επόμενη περίοδο τη νέα δημοτική αρχή. Οι εμφανείς όσο και αφανείς οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ είναι βρόγχος στο λαιμό των πολιτών και δεν επιδέχονται εξορκισμούς, ούτε και μετατοπίσεις ευθυνών, γεγονός που απαιτεί μέγιστες συγκλίσεις». (http://xristodoulou.blogspot.gr/2010/06/blog-post.html). 

Γνωρίζοντας από την πρώτη μέρα τις απόψεις μου προχωρήσατε σε αποφάσεις αναθέσεων, σε κατεδαφίσεις ιδιωτικών κατοικιών, σε αγροτικές οδοποιίες, σε καθαρισμούς ρεμάτων χωρίς καν αποφάσεις. Η εκ των υστέρων λήψη αποφάσεων δεν κινείται στα όρια της νομιμότητας.

Πήρατε εσπευσμένες αποφάσεις για λύση και εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων, γεγονός που σήμερα αποδεικνύεται ότι ήταν επιπλέον και επιπόλαια απόφαση. Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για το αναπηνιστήριο είναι ένα εκ των αρνητικών αυτών των αποφάσεων. Υπάρχουν και πολλές άλλες. 
Εγκαταλείφτηκαν στην τύχη τους και απαξιώθηκαν στο σύνολό τους τα έργα του LEADER που εκτελέστηκαν σε προηγούμενες περιόδους.
Η δυναμική, αλλά εκ των υστέρων, αντίδραση στο κλείσιμο των Δημοσίων Υπηρεσιών δεν κεφαλαιοποιήθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ουσιαστικά κλείσει και οι πολίτες να υφίστανται αφάνταστες ταλαιπωρίες και δυσβάσταχτο κόστος. 

Η παρελκυστική τακτική σε πολλά θέματα που δεν αφορούν μόνο την καθημερινή διαβίωση των πολιτών αλλά έχουν προεκτάσεις και στην ανάπτυξη της περιοχής ήταν εμφανής σε όλη τη διετία που διανύσαμε. Ενοχληθήκατε, εκ μέρους μου, αρκετές φορές για τις παράνομες ή τις ανύπαρκτες συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσης αλλά δυστυχώς το Σουφλί «μυρίζει» γιατί δεν έγινε τίποτε, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει την τουριστική του ανάπτυξη. Το ίδιο και για τις οφειλές των ανταποδοτικών τελών. Το κυκλοφοριακό αλαλούμ στον κεντρικό δρόμο και η ανυπαρξία πινακίδων σήμανσης καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του Σουφλίου. 
Η κυκλοφορία οχημάτων του Δήμου που στερούνται άδειας κυκλοφορίας και οδηγούνται από άτομα που στερούνται της ειδικότητας του οδηγού αλλά και επαγγελματικής άδειας οδήγησης δεν είναι το καλύτερο πρότυπο για τους πολίτες, τόσο ως συμπεριφορά όσο και για την εφαρμογή των νόμων.
Η μηδενική οργάνωση πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες δεν είναι πάντα υψηλού κόστους, εκτός από την παρεχόμενη βοήθεια σε όσους ζήτησαν την τεχνική  συνδρομή του Δήμου, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο πολιτισμός ενώνει και ο Δήμος Σουφλίου χρειάζεται  ομογενοποίηση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το επόμενο διάστημα.

Η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για τα πεπραγμένα του Δήμου, ενέργεια η οποία επιβάλλεται από τον Κώδικα, αν και λήφθηκαν αποφάσεις από το Δημ. Συμβούλιο που καθόρισε τις ημερομηνίες και το χώρο πραγματοποίησης, είναι επίσης μια πράξη που δεν συνάδει με την σωστή λειτουργία.
Κύριε Δήμαρχε,
η διαχείριση ακόμη κι αν είναι ορθή, είναι εφήμερη και δεν προφέρει μακροπρόθεσμα. Αν στα παραπάνω και σε πολλά ακόμη που θα μπορούσα να αναφέρω προστεθεί και το νέο νομικό πλαίσιο για την Τ.Α. που απορρέει από την 3η μνημονιακή σύμβαση της χώρας και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που ακολούθησαν, που καταργεί ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση και την μετατρέπει σε ετεροδιοίκηση, αντιλαμβάνεσθε ότι βρισκόμαστε όχι στην αφετηρία αλλά πιο πίσω.

Ως εκ τούτου θεωρώ ότι έκλεισε ένας προσωπικός κύκλος συμμετοχής και δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι κοινωνικοί αγώνες παραμένουν το μοναδικό πεδίο για τα ενδιαφέροντα μου. Παρακαλώ δεχθείτε την παραίτησή μου από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Ευχαριστώ για την οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας είχαμε αυτή τη διετία.
Με εκτίμηση

Πασχάλης Χριστοδούλου