Του Πασχάλη Χριστοδούλου*
«Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία», έγραφε ο Μίλαν Κούντερα στο βιβλίο του Γέλιου και της λήθης.
Εκατό πενήντα περίπου χρόνια από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στον Έβρο κι ακόμη οι θεράποντες και θεραπαινίδες της αθηναϊκής πολιτικής κάστας περιφέρονται από χωρίου εις χωρίο στον Έβρο και εξηγούν πόσο ευεργετική θα είναι η επαναλειτουργία της γραμμής. Ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ θα ένιωθε άσχημα όταν ένα έργο που αυτός κατασκεύασε πριν από ενάμιση αιώνα σήμερα γίνεται αντικείμενο γελοίας προπαγάνδας.
Αν λοιπόν η λήθη είναι ο σκοπός των διακονούντων την εξουσία, οφείλουμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη την διαχρονική απαξίωση του σιδηρόδρομου στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο.
Πρώτο: Η «επαναλειτουργία» του σιδηροδρόμου στη γραμμή Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου χωρίς καμιά προοπτική επανασύνδεσης με τον Εθνικό κορμό, με δεδομένη τη μη λειτουργία της γραμμής Αλεξανδρούπολης - Θεσσαλονίκης, μόνο αναπτυξιακούς σκοπούς δεν υπηρετεί. Απεναντίας εντάσσεται μέσα σε μια άθλια επίθεση προπαγάνδας που εξαπολύθηκε ένα και πλέον χρόνο από την καταστροφική μεγαπυρκαγιά του Έβρου. Αποτελεί μέρος του περιβόητου σχεδίου ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ.
Δεύτερο: Στις 15 Ιουνίου 1996 η ΤΕΔΚ Έβρου σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή εκδήλωση που έγινε στο Ορμένιο, μετά από τη διαδρομή Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου που πραγματοποίησε το INTERCITY ΙΑΣΩΝ, έθεσε το θέμα την διπλής ηλεκτροσιδηροδρομικής σύνδεσης με τον Πύργο της Βουλγαρίας παράλληλα με τον αντίστοιχο οδικό άξονα. Ένα έργο που συνιστά τη χερσαία παράκαμψη των Δαρδανελίων. Το ομόφωνο ψήφισμα της συγκέντρωσης του Ορμενίου μεταφέρθηκε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ. Στα κόμματα που στα πενήντα χρόνια της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας πιστώνονται αποκλειστικά όλες τις ευθύνες για την κατάρρευση του Έβρου και της Θράκης. Πέντε χρόνια αργότερα το 2001 το τρένο από Ορμένιο για Αλεξανδρούπολη κόλλησε στα χιόνια, στους Πετράδες, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών. Λίγα μόλις χρόνια μετά από το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων έπειτα από πρόταση της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη το οποίο προέβλεπε σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων TGV από Θεσσαλονίκη μέχρι το Ορμένιο.
Τρίτο: Μια συζήτηση που αφορά τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων εκ των προτέρων κλείνει αν ληφθεί υπόψη το πρωτόγονο οδικό δίκτυο και το ανύπαρκτο σιδηροδρομικό.
Ως εκ τούτου….
Για όλα τα προαναφερθέντα αλλά και πολλά ακόμη το πολιτικό προσωπικό της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας αποδεικνύεται πολύ κατώτερο των κρίσιμων περιστάσεων, ίσως μη αναστρέψιμων, που διαμορφώνουν το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό περιβάλλον. Η μετάβαση στην τέταρτη ελληνική δημοκρατία με καινούρια πολιτικά υποκείμενα και προσωπικό είναι η μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο μας και τη χώρα.
*Διετέλεσε Δήμαρχος Σουφλίου και πρόεδρος ΤΕΔΚ Έβρου
Έβρος, Δεκέμβριος 2024