Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

ΜΕΤΑΠΑΣΟΚ

Προς τη Συντακτική Ομάδα της εφημερίδας «Πολίτης της Θράκης»

Αγαπητοί φίλοι

Αφορμή για την προς δημοσίευση επιστολή μου αυτή στον Πολίτη της Θράκης, που σπεύδω να τον χαρακτηρίσω σαν ένα Δημοκρατικό έντυπο, αποτελεί κάποιο σχόλιο στη σελίδα του συνεργάτη σας κυρίου Τουφεξή, στο προηγούμενο φύλλο, σχετικά με μια πρόσφατη συνέντευξή μου στην τηλεόραση ΔΕΛΤΑ για τα του ΠΑΣΟΚ. Στο σχόλιο αυτό, μεταξύ άλλων, ψέγονταν ο Δημοσιογράφος Σταύρος Παπαδόπουλος γιατί δεν με διέκοπτε και με άφηνε να μιλήσω. Υπήρξαν δε στο εν λόγω γραπτό και πολλά άλλα λογοκριτικά συναφή.


Νομίζω θα συμφωνείτε ότι σε μια Πολιτική χώρα, όπως η ομώνυμη Ελλάδα, όταν οι ιδέες δεν έχουν αντίκρισμα στο θησαυροφυλάκιο της λογικής και της ηθικής, τότε αργά ή γρήγορα αρχίζουν να ευδοκιμούν κάθε μορφής πολιτικές καθώς και άλλες παθογένειες. Κάποιες μάλιστα, όπως αυτές που κατατρύχουν το ΠΑΣΟΚ ή μάλλον το ΜΕΤΑΠΑΣΟΚ, είναι και μεταστατικές. Εκτός δηλαδή από τις γνωστές παιδικές ασθένειες των πολιτικών κινημάτων, υπάρχουν πολύ περισσότερες και μάλιστα πολύ πιο επικίνδυνες. Οι γεροντικές. Ο μεταγραφειοκρατισμός, ο μετακεμαλισμός, και στην περίπτωση για την οποία γίνεται λόγος, ο μεταοργουελισμός αποτελούν μερικές από αυτές. Των οποίων η συνύπαρξη διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Από το Σπόρτιγκ έως την Οργάνη της γειτονικής Ροδόπης, και έως τα κατά της μιντιοκρατίας, κηρύγματα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και άλλων, όταν από την άλλη, όλοι τους την έχουν διακονήσει και τη διακονούν από δεκαετιών.


Φαντάζομαι ότι οι αναγνώστες σας θα μπορούν να διαβάσουν στο ίδιο φύλλο το νέο κείμενο του φίλου Χρήστου Κηπουρού που έχει ως τίτλο «Η ανάκτηση μιας χαμένης Δημοκρατικότητας». Εγώ στο μόνο που θα ήθελα να πω κάτι επιπλέον είναι να κάνω μια ακόμη δημόσια πρόσκληση σε κάθε θεσμικό πρόσωπο, όπως και εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, για Δημόσια Συζήτηση γύρω από τη συγκεκριμένη ανάκτηση. Και ειδικότερα το πώς μπορεί κανείς σήμερα, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, να είναι Δημοκράτης με πράξεις.


Λέω τέλος ότι οι υποβολείς σχολίων, που ως γνωστό, βρίθουν στη δημοσιογραφική Ελλάδα, μετά των πληρεξουσίων τους μεταφορέων στο χαρτί ή στο γυαλί, σαφώς και δεν είναι. Και θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και η δική σας γνώμη. Και νομίζω ότι θα συμφωνείτε αγαπητοί φίλοι ότι η απόρριψη μιας Δεξιάς, όπως και κάθε ομώνυμης διακυβέρνησης, δεν παράγει αυτόματα Πολιτική και Δημοκρατική Πολιτική Παιδεία και Ηθική. Και ότι η τελευταία χρειάζεται να μην είναι απλά και μόνο προϊόν λεκτικού πληθωρισμού, όπως γίνεται κατά κόρον από τα στελέχη ή τις διοικήσεις του ΜΕΤΑΠΑΣΟΚ.
Νοέμβριος 2007 Πασχάλης Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: