Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

HOTSPOT ΣΤΟ ΠΑΖΑΡ ΚΟΥΛΕ


ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΤΩΝ ΜΕΡΚΕΛ, ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου {*}
Μια νέα συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία που οφείλει πέραν της διάλυσης του συστήματος των διακινητών που ούτως ή άλλως αντικατέστησε απολύτως το τουρκικό κράτος, και πέραν του τερματισμού των νέων ναυαγίων μετά πνιγμών στο Αιγαίο, που θα προκύψει με την αντικατάσταση των νησιών από τη συμφωνία του 2016, αφού θα καταργηθούν τα εν Αιγαίω hotspots, μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τα εξής.
Ο πρόσφατα δημιουργηθείς, από την Τουρκία, καταυλισμός στο ΠΑΖΑΡ ΚΟΥΛΕ λίγο έξω από την Αδριανούπολη, θα μπορέσει με τη συνδρομή και την παρουσία της ύπατης αρμοστείας του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε. -Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, FRONTEX και EUROPOL- να μετεξελιχθεί και να λειτουργήσει, αφού βέβαια προηγουμένως κατασκευασθεί, ως κέντρο διαπίστευσης και υποδοχής προσφύγων, γνωστό και ως HOTSPOT, στο τουρκικό έδαφος. Όταν μάλιστα απαιτηθούν και επιπλέον κέντρα, ας τα προτείνει η γειτονική χώρα στη δική της όμως επικράτεια.
Εκεί, με τη συμμετοχή και ταυτόχρονα όμως τον αυστηρό έλεγχο νομιμότητας των Μ.Κ.Ο., θα λαμβάνονται οι αποφάσεις χορήγησης ασύλου, με τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στις διεθνείς συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και περιγράφονται στην προηγούμενη συμφωνία. Είναι αυτονόητο το ότι παραπέμπονται στις καλένδες και οι λεγόμενες επαναπροωθήσεις, έστω και αν λόγω του τουρκικού σταγονόμετρου, δεν υπερέβησαν τους δύο χιλιάδες, κατά τα τρία τέσσερα τελευταία χρόνια.
Εξυπακούεται ότι θα πρόκειται για μια ισότιμη και δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στο ευρωπαϊκό κοινωνικό σώμα. Ότι δεν θα απαιτηθούν στα νησιά νέες κλειστές δομές που τις αποκαλούν προαναχωρησιακές, ούτε νέες ανοιχτές και νέες Μόριες.
Σε ότι αφορά ειδικά τους μετανάστες, που σύμφωνα με μια διασταλτική προσέγγιση, και με βάση έναν υπερβατικό ευρωπαϊκό ανθρωπισμό, αποτελούν και αυτοί νέου τύπου πρόσφυγες, θα μπορεί να τους χορηγείται μια επταετής ηθική, πολιτική και δημοκρατική βίζα, έως και χριστιανική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χωρίς βέβαια να υπονοούμε ότι ο Έβρος ποταμός μπορεί να γίνει κάτι σαν Ιορδάνης.
Επικουρικά προς όλα αυτά μπορεί να ενισχυθεί το κοινοτικό κονδύλιο για χρηματοδότηση των εθελοντικά επιθυμούντων να επιστρέψουν στις πατρίδες τους μεταναστών.
Ειδικά για τα περί της χριστιανικής βίζας σε μετανάστες, την εύλογη αποθάρρυνση έλευσης νέων μεταναστών από τρίτες χώρες, θα ακολουθήσει και μια μεγάλη τρώση του γοήτρου του Τούρκου προέδρου που θεωρεί τον εαυτό του όχι μόνο ως νέο πατέρα των Τούρκων, ως Ατατούρκ, αλλά και ως επίδοξο πατέρα του Ισλάμ, ως Αταϊσλάμ.
Τέλος, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες μετά των λαών τους, μόνο να καμαρώνουν θα μπορούν όταν εμπλουτίζονται οι κοινωνίες τους, όπως και η δική μας, με την περίπτωση των ορθοδόξων Αντετοκούμπο. Φυσικά οι άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, με πλείστους όσους καθολικούς.
Κατά τα άλλα, μόνο ενίσχυση της ούτως ή άλλως μεγάλης άμυνας του Έβρου θα προσφέρει η σημερινή μας πρόταση. Άμυνα η οποία θα γίνει ανάπτυξη και ένας απέραντος αστακός μήκους διακοσίων και πλέον χιλιομέτρων, όταν η Ευρώπη θα εγκρίνει και την άλλη μας πρόταση για τις απεριόριστες ποσοστώσεις ευγενών αγροτικών προϊόντων και τον αγροτοκτηνοτροφικό παράδεισο. Την τόσο αναγκαία Θρακική αναπτυξιακή και δημογραφική αναγέννηση.
Εννοείται ότι έως τότε οι σημερινές ένοπλες δυνάμεις μετά των συνοριοφυλάκων και της FRONTEX, θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Όχι γιατί φόβος φυλάει τα έρμα, γιατί ούτε φόβος υπάρχει ούτε και έρμα. Και ούτε θα υπάρξουν τέτοια στο μέλλον.
Τέλος αν όλα αυτά ισχύσουν για το Παζάρ κουλέ, τα πράγματα δεν θα είναι πολύ διαφορετικά για το άλλο Παζάρ. Το γνωστό Ανατολίτικο. Δεδομένων μάλιστα των ευρύτερων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών συνθηκών της περιοχής, ιδίως μετά τον τουρκικό θανατηφόρο εισβολισμό των μεχμετζίκ σε Ιντλίπ και Λιβύη, όπως στις εντός και εκτός της Τουρκίας γενοκτονικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές, η επίτευξη της νέας συμφωνίας θα είναι πολύ πιθανή. Ειδικά η χώρα αυτή, για να θυμηθούμε μια Τουρκική φράση, θα συμφωνήσει “σικέ μπικέ”, όπως λέγεται.
Αν πάλι ο Τούρκος πρόεδρος διαφωνήσει, τότε δεν έχει παρά να αποσύρει τις δεκάδες εκατοντάδες μεταναστών και προσφύγων μετά των Ισλαμιστών από τα σύνορα, όπου τους έφερε ως κοινός διακινητής. Άλλο τώρα που οι επιτελείς του μιλούσαν για δεκάδες δεκάδων χιλιάδων.
Είναι οι ίδιοι που όταν δεν σκηνοθετούν τους πετροβολισμούς και τις μολότοφ των γκρίζων λύκων που υποκρίνονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με τη συνδρομή των ευάριθμων τζανταρμάδων καταδρομέων, προβάλουν την εικόνα δύστυχων, είναι η αλήθεια, μητέρων με τα μικρά τους, για να τα βλέπουν οι προστρέξαντες στον Έβρο ένστολοι Ευρωπαίοι.
Σε κάθε περίπτωση, είτε στην εκδοχή του ΝΑΙ και της ύπαρξης συμφωνίας είτε στην εκδοχή του ΟΧΙ, θα είναι η πρώτη φορά που για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, θα πρόκειται για ένα τουρκικό πολιτικό βατερλό.
Όσο για τις ύβρεις του Ερντογάν προς τους Έλληνες οφείλει κανείς να μην περιορισθεί στις περί fake news ξύλινες πλέον λέξεις αλλά να του θυμίσει πως ναζιστής ναζιστή ου ποιεί. Πόσο μάλλον όταν οι πολιτικοί -όχι οι φυσικοί- πρόγονοί του, ήταν οι πρώτοι διδάξαντες τον πρόδρομο ναζισμό. Και κυρίως, όταν η δική του πολιτική ανθρωπολογία είναι τίγκα ή, επί το ελληνικότερο, βρίθει, από την ύπαρξη εκρηκτικού μίγματος από κεμαλικότητα και ισλαμικότητα. Δύο ναζισμοί σε έναν ή δύο ISIS σε έναν. Διαλέγετε και παίρνετε.
{*} Ο πρώτος, διετέλεσε Βουλευτής Έβρου, 1993 -2000, Ο δεύτερος, υπήρξε δήμαρχος Σουφλίου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, 1994-1998, στον ίδιο Νομό.
Μάρτιος 2020, 



Δεν υπάρχουν σχόλια: