Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Τα Ψηφοδέλτια Επικρατείας εκφράζουν την επικράτεια;

 

Του Πασχάλη Χριστοδούλου*

 

Ένα μεγάλο «επίτευγμα» από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους αποτελεί η μη ενσωμάτωση των περιφερειών στον εθνικό κορμό. Αναπτυξιακά, οικονομικά ακόμη και πολιτικά οι περιφέρειες αντιμετωπίζονται από αδιάφορα μέχρι εχθρικά από την Αθήνα. Αντιμετωπίζονται ως παρίες. 

Στους δείκτες ευημερίας που ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat οι περιφέρειες της χώρας μας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Ιδιαίτερα η Θράκη κατέχει μόνιμα την τελευταία.  Γι  αυτά έχουμε μιλήσει και έχουμε γράψει επί μακρόν στο παρελθόν και είναι αναμφισβήτητα.

Η αδιάφορη και εχθρική στάση της Αθήνας απέναντι στη Θράκη, πέρα από τις πομπώδεις φράσεις - πομφόλυγες περί κοσμογονίας που εκστομίζονται,  καταγράφεται και στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων. Καμιά εκπροσώπηση της Θράκης. Άραγε δεν ανήκει στην ελλαδική επικράτεια; Το ίδιο εννοείται ισχύει και για τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Εκτός αν αλλάξουμε την ελληνική γλώσσα η οποία στο χρηστικό λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρει ότι επικράτεια είναι γεωγραφική έκταση όπου ασκείται η εξουσία ενός κράτους.

 

*Πρώην Δήμαρχος Σουφλίου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Έβρου

Θράκη, Απρίλιος 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: